Initiatief ‘Last Mile Fresh’ gaat stadsdistributie horeca in Amsterdam verduurzamen
AMSTERDAM – In
het kader van de Agenda Logistiek Amsterdam is aan Gerard Slegers,
bestuurder van de Vervoerregio Amsterdam, een initiatief gepresenteerd
waarbij een groep logistieke bedrijven het aantal leveringen aan de Amsterdamse
horeca wil terugdringen en het transport verduurzamen.
De horeca heeft momenteel, met zo’n 25-40%, het grootste aandeel in de
stadsdistributie. Het bundelen van de leveringen en het vervoer met licht
elektrische vrachtvoertuigen (levv’s) zijn de belangrijkste pijlers van dit initiatief.
‘Last Mile Fresh Amsterdam’ heet het initiatief dat de stadsdistributie moet
gaan verduurzamen en is door Leen Menken Foodservice Logistics (Dynafresh) en
Easy Dish gepresenteerd.
Beide bedrijven nemen het initiatief namens een bredere groep bedrijven, de
gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.
In Amsterdam worden 5.000 horecavestigingen wekelijks meer dan 10 keer
beleverd. We hebben het hier over 20.000 tot 30.000 ritten in de stad. Het
merendeel van deze ritten vindt plaats tussen 9.00 en 12.00 uur.
Leen Menken (Dynafresh) en Easy Dish gaan samen aan de slag met het
operationele gedeelte van het ‘Last Mile Fresh’.
Leen Menken (Dynafresh) faciliteert de logistiek en een ‘vers’ sorteercentrum,
nét iets buiten het centrum van Amsterdam (in de Houthavens). Hier bundelt het
bedrijf de goederenstromen om deze vervolgens met de lichte elektrische
vrachtvoertuigen gekoeld of bevroren te bezorgen, de uitstoot wordt hierdoor
fors gereduceerd.
Easy Dish heeft een neutraal online bestelplatform ontwikkelt, waarop
horecaondernemers bij hun eigen leveranciers kunnen bestellen. Alle
bestelinformatie en andere data zijn volledig afgeschermd.
Horecapersoneel kan door dit nieuwe logistieke systeem meer tijd besteden aan
de primaire taken van de onderneming, in plaats van het, versnipperd over de
dag, aannemen van leveringen. Bovendien kunnen zij naar hun klanten uitstralen
dat zij hun voedingsproducten aangeleverd krijgen via zero emissie vervoer.
De leveranciers winnen in deze nieuwe situatie tijd én geld doordat zij de
drukte van de Amsterdamse binnenstad niet meer hoeven op te zoeken. Commercieel
gezien verandert er niets aan hun relatie met de horecaondernemingen.
Komende weken starten Leen Menken (Dynafresh) en Easy Dish met de eerste
pilots. Leveranciers en horecaondernemingen in Amsterdam worden in de komende
periode benaderd, maar zij kunnen zich ook melden via www.lmf.amsterdam om gebruik te gaan maken
van het platform.
